Постинг
14.01.2018 16:17 -
Венецианска плодова торта с крем Забайоне и питата на баба
Автор: maiamarten
Категория: Хоби
Прочетен: 1010 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 14.01.2018 19:16
Прочетен: 1010 Коментари: 1 Гласове:
3
Последна промяна: 14.01.2018 19:16
Да започнем с Плодовата венецианска торта с крем Забайоне....и малко за самото Забайоне(Забалионе/Сабайон).
Наталия днес ми каза : "знаеш ли, не съм сигурна, дали този крем е френски или италиански, но по звучене ми е типично италиански".
И така ето малко факти: лек десертен крем, класически италиански десерт, ароматизиран със сладко вино (т.нар. Марсала...италианско ликьорно вино, което много трудно може да намерите в България), приготвен на водна баня. Основните съставки в него са : жълтъци, захар, вино Марсала
За нашата торта днес направихме следното:
за блата......
115гр. брашно
1/2 чаена лъжичка бакплувер
2 големи яйца
115гр. масло
115гр. кафява захар
1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
за крема Забайоне:
7 жълтъка
150 гр. кафява захар
ликьор по преценка и вкус
На водна баня разбъркваме енергично жълтъците,захарта и ликьора до получаване на пухкава пяна.... има достатъчно видео уроци как се приготвя крема.
След като изстина го смесихме с предварително разбита сметана около 150-200мл.
"Хммммм" каза Наталия: "ще сложа и желатин....майка ми винаги и слагаше, за да стегне по-добре"
След като блата беше поизстинал сглобихме тортата: блат, крем Забайоне, небрежно разпръснати боровинки, блат, с останалата сметана(оставихме си малко) намазахме отгоре и подредихме плодовете, които намерихме в хладилника: боровинки, банан,киви, мандарина, круша и желирахме.
Питата остана за мен :) , понеже съм сладкарско бедствие :)
1 кубче мая + 200 мл вода+ 1 с.л. захар+ две щипки брашно
3-4 с.л олио
4 с.л кисело мляко
3 яйца
1 щипка сол
брашно-около 850 гр
масло за намазване+ сирене за поръсване
жълтък+мляко за намазване отгоре
Омесваме меко, нелепкаво тесто, оставяме да втаса,режем на топки, разточваме, намазваме и поръсваме със сирене, оформяме както ни душа сака, пак изчакваме да втаса, намазваме отгоре и печем :)
Това е толкова лесна и проста рецепта, но винаги успеха е гарантиран.
И нещо за традиционната българска пита:
Хлябът се смята за "душа", "душица" и поради тази причина е останало вярването, че не се реже или боде, а се разчупва.Приготвя се под различна форма, с различни брашна, свързан с много обичаи и традиции и винаги е неизменна част от трапезата на българина.
Наталия днес ми каза : "знаеш ли, не съм сигурна, дали този крем е френски или италиански, но по звучене ми е типично италиански".
И така ето малко факти: лек десертен крем, класически италиански десерт, ароматизиран със сладко вино (т.нар. Марсала...италианско ликьорно вино, което много трудно може да намерите в България), приготвен на водна баня. Основните съставки в него са : жълтъци, захар, вино Марсала
За нашата торта днес направихме следното:
за блата......
115гр. брашно
1/2 чаена лъжичка бакплувер
2 големи яйца
115гр. масло
115гр. кафява захар
1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
за крема Забайоне:
7 жълтъка
150 гр. кафява захар
ликьор по преценка и вкус
На водна баня разбъркваме енергично жълтъците,захарта и ликьора до получаване на пухкава пяна.... има достатъчно видео уроци как се приготвя крема.
След като изстина го смесихме с предварително разбита сметана около 150-200мл.
"Хммммм" каза Наталия: "ще сложа и желатин....майка ми винаги и слагаше, за да стегне по-добре"
След като блата беше поизстинал сглобихме тортата: блат, крем Забайоне, небрежно разпръснати боровинки, блат, с останалата сметана(оставихме си малко) намазахме отгоре и подредихме плодовете, които намерихме в хладилника: боровинки, банан,киви, мандарина, круша и желирахме.
Питата остана за мен :) , понеже съм сладкарско бедствие :)
1 кубче мая + 200 мл вода+ 1 с.л. захар+ две щипки брашно
3-4 с.л олио
4 с.л кисело мляко
3 яйца
1 щипка сол
брашно-около 850 гр
масло за намазване+ сирене за поръсване
жълтък+мляко за намазване отгоре
Омесваме меко, нелепкаво тесто, оставяме да втаса,режем на топки, разточваме, намазваме и поръсваме със сирене, оформяме както ни душа сака, пак изчакваме да втаса, намазваме отгоре и печем :)
Това е толкова лесна и проста рецепта, но винаги успеха е гарантиран.
И нещо за традиционната българска пита:
Хлябът се смята за "душа", "душица" и поради тази причина е останало вярването, че не се реже или боде, а се разчупва.Приготвя се под различна форма, с различни брашна, свързан с много обичаи и традиции и винаги е неизменна част от трапезата на българина.
Търсене
За този блог
Гласове: 6
Архив