Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 15:33 - Как да си направим домашни никумани и тарталети с яйчен крем-китайската кухня през моите очи!
Автор: maiamarten Категория: Хоби   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.01.2018 15:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В китайската кухня може да срещнем различни тестени специалитети- пържени хлебчета, китайски хляб на пара, всякакви видове пелмени, т.нар. бисквитки с късмети, нашите никумани и още много традиционни вкусотии.
Избрах никумани, защото се приготвят на пара, а китайците са нация, която държи на здравословното хранене. Китайската храна е една от най- здравословните в света ( с много зеленчуци и минимално използване на мазнина). Смята се, че приготвящия храна придава енергията си върху ястието. Съществуват пет вкуса: сладки, кисели, пикантни (тонизиращи Ин) ; солени и горчиви ( затоплящата природа на Ян). Всички приготвени ястия са съобразени с правилата на Петте елемента. По време на подготовката на ястието, реда на добавяне на всичките му съставки е съществено важен и храната трябва да съдържа всеки един от елементите. Китайците вярват, че ако компонентите на едно ястие се добавят хаотично, неговият вкус ще се развали. Вярват и в това, че всяка храна има съответстващ орган в човешкото тяло, на който влияе.
......колко още може да се изговори за китайските традиции в готвенето, но тук не му е мястото.
Бих казала само: "какъв култ към храната само! "

Китайски никумани:
300 гр. брашно
20 гр. захар (2 ч.л.)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. мая
1ч.л. бакплувер
1 с.л. олио
160-170 мл. вода
За плънката:
пилешко месо от гърди (може да се приготвят и със свинско или кайма)
1 стрък зелен лук
4 листа от зеле (аз използвах кисело, ако е прясно трябва да се попарят)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. соев сос
аз добавих и две капки балсамико
Замесваме тесто, меко и нелепнещо и го оставяме да втаса. Приготвяме плънката като нарязваме всичко на ситно и омесваме с подправките. След като тестото е втасало го разделяме на 8 топки. Всяка сплескваме с длан и доразточваме, но не много тънко, за да не се скъса.Слагаме плънка и завиваме. Оставяме да втасат още малко. Аз нямам уред на пара и затова използвах по широка тенджера, поставих метална решетка на дупки, може купа с такива или гевгир. Подреждаме никуманите върху хартия за печене. Приготвят се за около 25--30 мин до глазиране на тестото.Сервират се докато са още топли. В нашето семейство ги предпочитаме поръсени с шарена сол.
image

Тарталети с яйчен крем:
За тестото:
180гр. брашно
125гр. краве масло
60 гр. захар
50 гр. бадеми
1 яйце
За крема:
500мл. прясно мляко
50 гр. захар
5 жълтъка
индийско орехче за поръсване
Бадемите се смилат и се разбъркват с брашното и захарта. Добавя се маслото и се смила докато се получат трохи. Прибавя се яйцето и отново се смила. Тестото се оставя 30-40 мин. в хладилник. Разточва се и се разпределя във форми за тарталети или каквито форми имате.Отново се прибира в хладилник за 15-20 мин.
Млякото се кипва. Жълтъците се разбиват със захарта. Млякото се налива при жълтъците на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Сместа се разпределя върху тестените форми и се поръсва с индийско орехче, но много малко. Печем 15 мин. в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. След това се намалява на 180 градуса и се пече още 10 мин.

image

И ако наистина приготвящия храна предава настроението си, значи аз съм била в отлично настроение :)




Тагове:   китай,   Тарталета,   никуман,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maiamarten
Категория: Хоби
Прочетен: 12013
Постинги: 6
Коментари: 1
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031