Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2018 15:25 - "От Русия с любов"-традиционни руски ястия, които можем да срещнем във всяко магазинче
Автор: maiamarten Категория: Хоби   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В многовековната история руския народ е сътворил огромно количество кулинарни рецепти. Цели столетия руската кухня е била незаслужено пренебрегвана- европейските гастрономи са я определяли като груба и дори варварска. Въпреки световното непризнание, руската кухня не е спирала да се развива и трансформира.
1. Тестените изделия- винаги се е употребявал много хляб. Ако той липсва на масата, обядът се е смятал за непълноценен. Руската кухня се слави със своите блини и пироги. Стигнали до нас от езическо време, блините олицетворяват празника на изпращането на зимата и посрещането на пролетта- масленица ( Сирни Заговезни). Затова кръглата форма на блина не е случайна- наподобява слънце. Руската кухня има толкова много видове пироги, че е трудно да се опишат всичките- открити и закрити; малки и големи; кръгли и правоъгълни; със и без мая; с различни видове плънка и др.
От всички видове рецепти, които съществуват в интернет, избрах да направя този пирог, който намерих в един руски сайт, а именно Закусачен пирог. Много лесен и бърз за приготвяне, идеален за ранна или следобедна закуска.

Закусачен пирог:
Тесто:
3 яйца
3 с.л. ( препълнени ) майонеза
5 с.л. ( препълнени ) заквасена сметана
200-250 гр. брашно
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
Плънка: кисели краставички, шунка, сирене, лютеница
* може да си направите каквато искате. Най- предпочитани за солените пироги в Русия са тези със зелето или пък лучения пирог.
Яйцата се разбиват с майонезата и сметаната. Разбърква се добре, осолява се и се добавя брашното със содата. Отново се разбърква до хомогенизиране.получава се лепкава смес, наподобяваща кексова.
В намазнена тава (малка тавичка 24-26 см) изливаме половината от тестото, разстиламе плънката и върху нея изсипваме другата част от тестото.
Печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност.
image

2. Десертите- традиционните са различни видове кисел, сладка извара, пряники ( вид курабийки) и краваи. Някога киселите не били сладки. Приготвяли се от овес и грах. Още от древността за десерт в руската кухня се изготвят различни видове сладка извара, гарнирана с плодове, мед, ядки, мармалад. Често присъстват различни видове желе, мус, пудинг и торти.
Аз реших да направя т. нар. торта Птиче мляко. Една много популярна и често приготвяна рецепта. Абсолютно разхищение на захар :) , но в крайна сметка крайния вариянт е много лека и не толкова сладка торта.

Торт Птичье молоко
За блата:
8 жълтъка
125 гр. захар
1 ч.л. ванилена захар
100 гр. масло
250 гр. брашно
1 ч.л. бакплувер
За крема:
20 гр. желатин
170 мл. вода
125 гр. захар
8 белтъка
1/4 ч.л. лимонена киселина
125 гр. захар
1/2 ч.л. ванилена захар
170 гр. масло
250 мл. течна сметана
За глазурата:
180 мл. прясно мляко
30 гр. захар
150 гр. шоколад
30 гр. масло

Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме ванилената захар и маслото и доразбиваме. Добавяме брашното с добавения към него бакплувер и разбъркваме на ръка до хомогенна смес. Печем блата в загрята на 200 градуса фурна около 170-20 мин до пълна готовност.
! С тези пропорции продукти се получава блат, който се разрязва на две, защото тази торта се приготвя на места и с един блат, но пропорциите са много по-малки.
В 170 мл. вода разтваряме желатина и изчакваме да набъбне. После на котлона го затопляме като към него добавяме 125 гр. захар. В никакъв случай не трябва да завира!
170 гр. меко масло се разбиват с 250 мл. течна готварска сметана
8-те белтъка разбиваме и към тях добавяме лимонената киселина+125 гр. захар+ 1/2 ч.л. ванилена захар и на тънка струйка при непрекъснато бъркане вече леко изстудения желатин
Добавяме маслената смес към белтъчната
Подреждаме блатовете и крема във формата и оставяме в хладилник поне за два часа.
Затопляме на котлона млякото и захарта до нейноото разтваряне и заливаме шоколада. Объркваме до пълно хомогенизиране. Добавяме и маслото. Изчакваме малко да постегне и заливаме тортата с глазурата. Оставяме в хладилник.
Аз реших да не заливам тортата изцяло, а да я окрася в стил " гнездото на птицата, чието мялко споменаваме" :)

image


Тагове:   Русия,   пирог,   птиче мляко,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maiamarten
Категория: Хоби
Прочетен: 12298
Постинги: 6
Коментари: 1
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930